Methode X

Kan een methode werken ja of nee? Of beter gezegd kan ie werken voor jou? Wat is een methode en wat kan je ermee? En waarom willen we zo graag methodes volgen?                                                      

Zelf ben ik zo nu en dan wel fan van een bepaalde methode, en heb ook regelmatig een methode toegepast, trainingen en workshops bijgewoond. Leuk om te doen want je word er altijd wel wat wijzer van. De ene methode werkt beter dan de ander, maar dit zal per persoon verschillen. De methodes waar ik tot nu toe het meeste aan gehad hebt is de Wim Hof Methode, je weet wel die man die in het ijs gaat zitten. Ook heb ik veel gehad aan de Sedona Methode, waarbij je leert om los te laten. Heerlijk en hoe makkelijk het eigenlijk is als je weet hoe het werkt.

Waarom willen we methodes?

Een methode is een vaste, weldoordachte manier van handelen om een bepaald doel te bereiken. Uiteindelijk willen we allemaal een beter leven, streven we naar meer geluk. De een zoekt een methode om af te vallen , de ander om gezonder te worden, mischien om mentaal sterker te worden, van de pijn af te komen of om gelukkiger te worden. Voor elke kwaal of klacht of wat dan ook daar hebben wij als mens wel een methode voor ontwikkeld.

Zelfs om spiritueel te groeien bestaat tegenwoordig wel een methode.

Kunnen methodes je helpen?

Ja en nee, je moet met wat je geleerd heb in de methode wel aan de slag gaan en er een dagelijkse beoefening van maken. Op die manier  maak jij de methode steeds meer eigen. Maar let wel op, niet elke methode werkt voor jou zoals ie aangeboden word. De Wim Hof Methode om maar een extreme te noemen, werkt voor mij heel anders dan voor iemand die wel goed tegen koude kan. Ieder lichaam is anders en daarom werken methodes die beloven via een dieet jou het meest goddelijke lichaam op aarde te kweken vaak niet.Ikzelf vind kou nou niet echt uitnodigend, de rede dat ik deze methode beoefen is omdat ik een gezonder lijf wil hebben en pijn pijnklachten wil verlichten. Dat werkt op zich goed maar houd daarbij wel rekening met wat mijn lijf mij verteld. Dus heb de methode aan mijn eigen lichaam aangepast op mijn manier. Door minder lang de kou op te zoeken, iets minder intensief de ademoefeningen te doen.

Op die manier hou je bepaalde methodes ook veel langer vol waardoor methodes je kunnen gaan helpen. Dus niet klakkeloos maar nadoen wat jou goeroe je verteld te doen.

 

“The more restricted a method, the lesser the opportunity for one’s individual freedom of expression.”
Bruce Lee

 

Zijn we doorgeslagen in onze methodes?

Als ik mijn mening mag geven: ja!

Vandaag de dag kun je zodra je online gaat de bomen door het bos niet meer zien door het aanbod van methodes, trainingen, coaches, etc. die jou proberen te overtuigen dat hun methode werkt.

Zelf doe ik hier ook aan mee door bepaalde (Mindfulness) trainingen te geven. Ook die werken, maar lang niet bij iedereen.

Waar je jaren geleden Jomanda en Emiel Ratelband had met hun befaamde methodes (over hete kolen lopen en heilig water drinken) om daar uiteindelijk dolgelukkig van te worden. Vind je nu op elke hoek van de straat wel iemand die jou gelukkig gaat maken door zijn of haar methode. Dit is op zich een goed verschijnsel, maar zegt ook genoeg over de gemoedstoestand van de gemiddelde mens. Dus eigenlijk helemaal niet zo goed.

Op zoek naar geluk

Momenteel zijn we als mens zo de weg kwijt door alle drukte in ons leven dat we er soms zelf niet meer uitkomen. Ook dan zijn methodes goed om jou op weg te helpen. Ook zijn we als mens op zoek naar voldoening, willen we spiritueel groeien en graag de betere versie van onszelf worden. En daar heb je soms wat hulp bij nodig als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom zijn bepaalde methodes goed om mee te beginnen.

Waar gaat het mis?

Het gaat mis op het moment dat we teveel in de methode gaan geloven, op het moment dat je teveel gaat geloven wat jou goeroe (coach of leraar) te vertellen heeft, wanneer je zelf stopt met denken en er vanuit gaat dat de desbetreffende methode jou gelukkig gaat maken. Want er bestaat namelijk geen methode of goeroe die jou gelukkig gaat maken, hooguit reikt de methode of leraar jou bepaalde tools aan waardoor jij gemakkelijker door het leven kunt fietsen en bepaalde obstakels beter kunt nemen. Op die manier vul je weer je tas met kennis en neem je het mee in de rest van je reis om zo via een andere methodiek weer wat wijzer te worden. In dat opzicht kunnen we veel aan methodes hebben.

Tegenwoordig staan de meeste goeroes en zelfs fysiotherapeuten afgebeeld met een headset op sprekend voor een groot publiek. Dit oogt natuurlijk super interessant wat lijkt alsof zij de waarheid in pacht hebben. En eerlijk gezegd volg ik er ook een paar en daar heb  echt wat aan gehad, zo heb ik stappen kunnen ondernemen om mijn leven om te gooien en dat had zonder mijn goeroes niet gelukt. Ik noem ze goeroes maar het zijn eigenlijk gewoon mensen zoals jij en ik die iets weten wat ik nog niet wist en waar jij of ik wat aan kan hebben.

Maar de ontwikkeling van dit fenomeen (de trend met de headsets en interessant ogende plaatjes op social media) maakt me een beetje kriebelig. Want wat als Jan met de Pet een headset opzet en voor een groot publiek Tjakka gaat roepen en jou over hete kolen laat lopen? Iemand die met mooie praatjes een vis uit het water kan lullen en jou wil doen geloven dat hij of zij de waarheid in pacht heeft en jou daar ook veel voor laat betalen. En nog erger, word een coach of therapeut straks alleen nog maar serieus genomen als ie een headset draagt en afgebeeld staat voor een groot publiek?

Vind je weg

Goed dit dus over methodes, begin er lekker aan zoek er eentje die bij je past, steek er iets van op maar klamp je niet al te vast aan een bepaalde methode, wat voor de een werkt kan voor de ander juist enorm tegenwerken. Luister naar je lichaam, stop niet zomaar voorgekauwd eten in je mond, ga ook niet als een gek ongetraind te lang in koud ijs of water zitten. En neem je goeroe niet te serieus, ook hij of zij heeft de informatie ooit geleerd van iemand anders die op zijn beurt ook weer niet de waarheid in handen had, blijf sceptisch en blijf vooral zelf onderzoeken wat goed voor jou is.

Geluk is niet te koop, en gezondheid koop je op de groente afdeling van je Bio supermarkt en kweek je door meer te gaan bewegen en regelmatig te ontspannen!  Laat je inspireren door je goeroes en vind je weg in de jungle van de methodes.

Succes!

 

(Excuses voor eventuele taalfouten en foutieve grammatica wegens een lichte vorm van Dyslectie)

Geen reactie's

Geef een reactie