Obstakels nemen

Obstakels kennen we allemaal, vroeg of laat komen we er weer eentje tegen. Vaak als je net denkt dat je alles op de rit hebt of juist een nieuw doel voor ogen hebt zorgt een of andere hogere macht er wel weer voor dat er een obstakel voor je neer ploft en jij deze eerst maar eens dient te nemen. Aan jou de keus of je de uitdaging aangaat of niet. Maar ja hoe doe je dat?

De inspiratie voor dit blog heb ik opgedaan tijdens een sauna bezoek kort geleden.

Normaal gesproken ben ik geen grote fan van bubbelbaden in een sauna. Een beetje doelloos zitten in een bak heet water vol naakte mensen is niet zo weggelegd voor mensen met een lichte vorm van smetvrees. Maar toch nodigde dit bad mij deze keer uit om er lekker in te gaan zitten. Het bad was leeg, bubbelde en ik zag de warme dampen boven het water uitstijgen. Daar rond omheen prachtige muurschilderingen van een Italiaans vergezicht uitkijkend op een mooie blauwe zee.

Ik kon het niet laten dacht waarom ook niet. Voor ik het bad kon betreden stond er een bord “Pas op glad” voordat ik het trappetje op liep moest ik dus op mijn hoede zijn, dus was ik dan ook. Ik moest eerst een obstakel beklimmen voordat ik mij mocht wanen in het heerlijk warme bad.

Ik had nog geen twee seconden plaats genomen in mijn heerlijk bubbelend privé bad met uitzicht op zee, wil het plotseling zijn dat het bad een pauze neemt. Weg bubbels… daar zit ik dan met mijn geduld wachtend op de volgende ronde.

Tot er plotseling een ietwat mollige naakte meneer van rond de zestig naast mij plaats neemt. Hij neemt het ervan, gaat lang uit liggen met zijn voeten in de lucht en zegt maak mij maar wakker als de tent sluit. Ik maak daarbij nog een grapje dat hij vanzelf wel om zal rollen mocht ie in slaap vallen. Daar zit ik dan, met een mollige meneer in een bak heet water. Na een tijdje raakte mijn geduld een beetje op, ik wilde bubbels dus vraag aan de vriendelijke meneer die inmiddels bijna lag te slapen of hij wist hoe lang het nog ging duren.

Waarop hij antwoord of ik nooit in een pretpark ben geweest…ja wel maar wat heeft dat met mijn vraag te maken? Waarop de man mij het wijze antwoord geeft en zegt: Hoe langer je moet wachten voor dat je aan de beurt bent hoe meer plezier je beleeft aan de attractie waarvoor je uren hebt staan wachten. Hoe meer moeite jij voor iets moet doen hoe meer jij geniet van het uiteindelijke resultaat. Waarop ik antwoordde: Zoals in het echte leven? Ja, hoe meer obstakels jij in je leven ervaart hoe interessanter jou leven zal zijn. En hoe groter de beloning aan de eindstreep.

The greater the obstacle, the more glory in overcoming it.
Nu wist ik meteen weer waarom ik niet graag in pretparken kom, eerst uren wachten en obstakels nemen en dat voor uiteindelijk drie minuutjes lol. Eerst door het zuur en dan komt het zoet, en zo zijn er nog wel meer van die wijze uitspraken om de oneerlijkheid van het leven goed te praten.

Maar dit is wel waar ons leven op gebaseerd lijkt te zijn, zonder obstakels zou het maar een saaie reis zo naar het einde worden. En het gekke is zodra we te weinig obstakels op ons pad hebben raken we verveeld en gaan we deze heel bewust opzoeken. We gaan marathons lopen, deelnemen aan obstacle runs, bergen beklimmen, in ijsbaden zitten. We kiezen er willens en wetens er bewust voor om het onszelf moeilijk te maken om uiteindelijk luid triomfantelijk via sociale media te laten zien wat we bereikt hebben.De reacties daarop zijn natuurlijk superzoet, waardoor we weer een tijdje meekunnen draaien in dit grote pretpark genaamd Aarde.

Het bewust opzoeken van weerstand en obstakels houd ons scherp en leert ons beter om te gaan met obstakels in het leven…niet voor iedereen natuurlijk 75% van de marathon lopers loopt weg van zijn eigen obstakels heb ik weleens het idee maar dat is mijn mening. Voor het opzoeken van weerstand hoef je trouwens niet hele rare dingen te doen hoor, zoek voor de grap eens de langste rij bij de kassa uit, ook een vorm van bewust obstakels opzoeken. Hoef je ook niet door te modder te kruipen.

Obstakels zijn er om zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen tegenwoordig jou te helpen groeien, sterker te maken in het leven en misschien wel voor het leven hierna, of het hierna zoet is of misschien nog wel veel zuurder dat is voor ons allemaal een verassing. Maar een ding is zeker, obstakels ga je in dit leven krijgen en met de wetenschap dat dat nu eenmaal bij het leven hoort word het misschien een stukje makkelijker wanneer die hogere macht er weer eentje voor je neus neer laat vallen.

Een obstakel is in feite iets dat de voortgang van jou plan belemmert. Want we zijn als mens nog steeds goed in plannen en als het obstakel ons plan door de war schopt worden we daar niet zo vrolijk van. Of mooi gezegd we worden er door uit het veld geslagen.

Ga daarom obstakels niet uit de weg maar ontvang ze met open armen (heel mindful)  probeer ze ook niet uit alle macht weg te duwen, krabbel weer terug in het veld en loop er gewoon omheen, erover heen of neem een andere afslag, pas je plan aan en je zult zien dat je uiteindelijk komt waar je hoort te zijn.

Ik heb uiteindelijk nog een kwartier in die hete bubbelende bak met heet water gezeten met mijn voetjes in de lucht en de zelfde positie aangenomen als mijn buurman, even terug gedacht aan al die obstakels die ik in de 44 jaar dat ik hier op aarde rondloop tegen ben gekomen, mee geworsteld heb en uiteindelijk overwonnen heb en mij gebracht hebben waar ik mij op dat moment bevond op een dinsdag morgen in een hete bak met water.

Ik heb vervolgens mijn dag ontspannen voortgezet. Ook dat kan soms een hele uitdaging zijn.

 

(Excuses voor eventuele taalfouten en foutieve grammatica wegens een lichte vorm van Dyslectie)

Geen reactie's

Geef een reactie